Fűtésre optimalizált klíma

 

A fűtés minden ingatlanban az egyik legfontosabb kérdés. De miért ne oldhatnánk meg úgy, hogy ne csak a téli fűtést, de a nyári hűtést is ugyanaz a készülék adja. A fűtésre optimalizált klíma mindkét funkciót képes ellátni.

De mit jelent a fűtésre optimalizált kifejezés?

A klíma fűtést kezdetben csak kisebb irodák, hétvégi házak fűtésére alkalmazták. Később már egész fűtés rendszerek kiépítését is megoldották ezekből a készülékekből. A mai klímák már általában képesek a gazdaságos fűtésre. Általában -5, -15 fokig képesek gazdaságosan működni, ez alatt a hőmérséklet alatt más fűtési formát kell választanunk. A fűtésre optimalizált klímák akár -20, -30 Celsius fokig is biztosítják az otthon melegét gazdaságosabban, mintha gázfűtést vagy vegyes tüzelést használnánk.  A téliesített kültéri egység, a kondenzvíz automatikusan leolvasztása, tálcafűtés gondoskodik a zavartalan fűtésről a legnagyobb hidegben. Sok kiegészítő elektromos fűtéssel rendelkezik.  

Az energiahatékonyságról az inverter gondoskodik. Az inverter arról gondoskodik, hogy fűtés (akár hűtés) közben ne legyen hirtelen energia felvétel. A kompresszor csak annyi energiát vesz fel, amivel a folyamatos hűtést-fűtést biztosítsa. Úgy is mondják, hogy egy inverteres klíma sosem kapcsol be igazán és sosem kapcsol ki igazán. Mindemellett rendkívül csendes, éjjel-nappal használhatjuk anélkül, hogy zavarná a családot.

Sokan úgy gondolják, hogy a klímával való fűtés egyenlő egy hősugárzó használatával áramfogyasztás szempontjából. Távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. A fűtésre optimalizált klíma  funkció esetén a kültéri egység által termelt hőt vezeti a lakás felé. Itt csupán a kompresszor működése igényel áramot, nem termel hőt. Így amíg egy hősugárzó 1 kwh áramból 1 kwh hőt termel, addig egy klíma 3-5-ször hatékonyabb.

Ezzel a módszerrel az egész lakóingatlan fűtését megoldhatjuk, legyen szó egy kis lakásról, akár több száz négyzetméteres családi házról. Ehhez azonban pontos számításokra és tervekre van szükség. Mielőtt elkezdenénk beszerezni klímaberendezéseinket, kérjük ki szakember véleményét!

 

You May Also Like

About the Author: administrator