A legszebb karácsonyi vásárok Erdélyben

A karácsonyi vásárok hagyományos kereskedelmi és szórakoztató események, amelyeket általában a karácsonyi időszak előtt, december közepén tartanak. A karácsonyi vásárok célja, hogy a vásárlók megtalálják a tökéletes ajándékokat a családtagjaik és barátaik számára, valamint hogy a látogatók élvezhessék a karácsonyi hangulatot és a különféle szórakozási lehetőségeket.

A legszebb karácsonyi vásárok Erdélyben széles kínálatát adják a hagyományos helyi termékeknek, a részt vevő kistermelők eredeti erdélyi receptek alapján készült ételeket és italokat árulnak, valamint különböző karácsonyi ajándéktárgyakat, édességeket és dekorációkat, amelyek segítenek a lakás meghitt és ünnepi hangulatát megteremteni. A karácsonyi vásárokon lehetőség van karácsonyi ajándékokat is vásárolni, ugyanakkor jó alkalmat nyújtanak a helyi kultúrával való találkozásra, a beszélgetésre és a szórakozásra. Ilyenek a legszebb Maros megyei karácsonyi vásárok is: minden évben a Maros megyei városokban ebben az időszakban nemcsak a termelők portékáit lehet megszemlélni és megvásárolni, hanem általában tematikus műsorral és programmal is szórakoztatják a látogatókat, mint például koncertekkel, táncos bemutatókkal, gyerekprogramokkal és más szórakoztató eseményekkel.

Karácsonykor számos érdekes programmal találkozhatsz Marosvásárhelyen is. Már december 5-én, hétfőn elindul a Marosvásárhelyi Karácsonyi Vásár, amely egészen december 31-éig tart, és a megye legnagyobb ilyen jellegű ünnepe. Négy hétig mintegy ötven helyi kézműves és termelő, ételeket/italokat készítő várja a látogatókat folyamatosan, hétköznapokon 15-21 óra között, hétvégéken pedig 11-21 óra között. A termelőknek, eladóknak, kézműveseknek biztosított házikókban időnként megújul a kínálat, változnak a termékek, ezért érdemes minden héten, akár többször is kilátogatni, hogy ne maradj le az újdonságokról! A vásár ráadásul több helyszínt is lefed: a Színház téren kézműves termékek és ajándéktárgyak között válogathatsz, a Rózsák terén helyi finomságokkal, finom italokkal, hagyományos és különleges ételekkel hangolódhatunk az ünnepre. Ha turistaként látogatsz Marosvásárhelyre ebben az időszakban, semmiképp se hagyd ki a város legcsillogóbb ünnepét! A Színház téren újdonságnak számít például az ékszerek között az egyedi kézműves üvegékszerek felhozatala, de a növénylenyomatú mintás sálak, névre szóló, fából készült karácsonyi gömbök is vannak a kínálatban. A Rózsák terén pedig többek között különleges sajtkészítményeket lehet majd kóstolni és vásárolni. Emellett rendszeresen lépnek fel helyi énekesek, zenekarok, tehetségek: a Színház téri színpad a vásár alatt végig programoknak biztosít helysznt, a karácsony előtti héten már hétköznap is: élő zene, tánc, néphagyományok mind-mind gazdagítják a műsort. A városi karácsonyfa is a Színház téren kapott helyet, és igazán gyönyörű látványt nyújt az ünnepi díszkivilágítás is. Idén sem hiányzik a Mikulás-vonat, sőt újdonságként egy körhinta is beköltözik Marosvásárhely főterére.

Ha csodálkozunk azon, hogy négy hétig tart a marosvásárhelyi vásár, a segesváriak erre is rátettek még egy lapáttal: az UNESCO-világörökség középkori váráról híres városban november 30-tól egészen január 5-éig tart a karácsonyi vásár, amelynek egyik legnagyobb idei attrakciója a zéró energiafogyasztású műjégpálya. Nem jégen, hanem teflonon csúszkálhatnak gyerekek és felnőttek, tehát sem vizet nem pazarolnak a fenntartásához, sem áramot, hiszen nem szükséges állandóan fenntartani a jégminőséget – hiszen nincs jég… A segesvári vásár ugyanakkor abban is vetekszik a megyeszékhelyivel, hogy minden nap délelőtt 11-től egészen késő estig, 23 óráig tart nyitva. A város az egyik legnépszerűbb turistacélpont Maros megyében, így nem csoda, ha kiemelten figyelnek arra, hogy állandó szórakozási és programkínálatot biztosítsanak nemcsak az idelátogatóknak, hanem a helyieknek is.

Szászrégenben december 12-23. között tart nyitva a karácsonyi vásár, amelyen többek között rengeteg izgalmas meglepetéssel várják a gyerekeket a Központi Parkban, hagyományos karácsonyi koszorút lehet készíteni, de a bűvészműsor vagy a karácsonyi énekek sem maradnak el.