Az ÁNTSZ álláspontja az e-cigiről

0

Az ÁNTSZ kialakított egy munkacsoport, hogy az elektromos cigarettával kapcsolatos egészségügyi kockázatokat és egészséghatásokat elemezze saját kutatásai és a nemzetközi szakirodalom alapján, majd 2015. november 2.-án „Az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatával járó kockázatok” címmel publikálta megállapításait. Megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a dokumentum tele van tudománytalan csúsztatásokkal, tényeket elferdítő állításokkal, részinformációkkal, a már előzetesen felállított koncepcióhoz kerestek tanulmány részleteket, mellyel rémhírkeltés valósult meg, nem a kutatások eredményeinek összegzése. A publikált dokumentum méltatlan egy ilyen intézményekhez, a beléjük vetett közbizalomhoz.

Az ÁNTSZ egy olyan összefoglaló dokumentumot publikált az e-cigivel kapcsolatban, amelyben szelektíven figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi kutatási eredményeket, amelyek az e-cigi mellett szólnak és sorra olyan tanulmányokat vettek alapul, amelyek egyoldalúak, vagy erősen kritizálják az e-cigit, vagy épp tartalmaztak ugyan pozitív eredményeket is, csak azokat épp elfelejtették megemlíteni. Jogosan merül fel a kérdés: miért tennék ezt? Hogy miért kell károsnak, ártalmasnak feltüntetni az e-cigit Magyarországon? Ennek a hátterében a legnagyobb valószínűséggel politikai, gazdasági érdekek vannak.

Ha az e-cigi hatásairól, jellemzőiről beszélünk, fontos tisztában lenni azzal, hogy a készülék használói előzőleg mind dohányoztak. A dohányzást, mint káros szenvedélyt cserélték le erre az alternatívára, nem pedig dohányzó előélet nélkül döntöttek az e-cigi használata mellett. Éppen ezért az e-cigi mindenféle összehasonlítása a dohányzáshoz képest korrekt és helytálló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük