Az e motor népszerűsége mögött meghúzódó okok

e motor

E motor

Az elektromos motorok rendkívül népszerűvé váltak az utóbbi években és nemcsak hazánkban, de világszerte is. Sőt, nem túlzunk, ha kijelentjük, az elektromos járművek népszerűsége az elmúlt évtizedben robbanásszerűen nőtt és ennek több oka is van. Hogy csak az egyik legfontosabbat említsük, az e motor nem bocsát ki káros anyagokat a légkörbe, ezért sokan úgy gondolják, hogy az átállás az elektromos járművekre segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ami a levegő minőségének általános javulásához vezet.

Az elektromos járművek technológiája az elmúlt években jelentősen fejlődött. Az akkumulátorok kapacitása nőtt, a töltési idő csökkent és az elektromos motorok, robogók hatótávolsága is növekedett, ezáltal egyre vonzóbbá váltak a fogyasztóknak. Egyre növekvő poularitásukat továbbá fokozza a tény, miszerint az e motorok üzemeltetési költségei általában alacsonyabbak, mint a benzines járműveké.

Nincs szükség benzinre vagy dízelre, arról nem is beszélve, hogy kevesebb karbantartást igényelnek. Több országban az elektromos járműveknek alacsonyabb az útdíja vagy ingyenes a parkolása. Mindezen okok miatt, sokan, akik korábban benzines járműveket használtak, komolyan elgondolkodnak azon, hogy átváltanak e motorra.

Persze az éremnek azért két oldala van. Vannak például, akik hátrányként említik a minőségi e motorok magasabb beszerzési költségeit és a korlátozott hatótávolságát. Ám sokkal többen vannak azok, akik úgy gondolják, az előnyök, mint például a környezetbarát működés, az alacsonyabb üzemeltetési költségek, amelyek idővel ráadásul meg is térülnek, túlsúlyban vannak a hátrányokkal szemben.