Gyepszellőztető gépek: ilyen árakra lehet most számítani

0
Gyepszellőztető gépek

Gyepszellőztető gépek

A szomszéd fűje (füve) mindig zöldebb, avagy a szomszéd vetése mindig gazdagabb. Valószínűleg, mióta világ a világ, összemérjük saját magunkat a szomszédainkkal, társainkkal, ismerőseinkkel és a mezőgazdasági forradalom után valamikor a gyep is megjelent az ember (háza) környékén. Bár a pszichológusok és a szakemberek az összehasonlítástól egyre inkább védeni kívánnak minket (főleg azt, hogy az életünket az ismerőseink közösségi média profiljával próbáljuk összehasonlítani), azt mindenképp elérhetjük, hogy gyönyörű gyepszőnyegünk legyen. A szomszédétól függetlenül, persze.

 

Mi az a gyepszellőztető?

Aki nem tegnap kezdte a füvesítést és a gyep „karbantartását”, tudja, hogy ez sok szempontból egy művészet. Bizonyos eszközökkel időt és erőfeszítést is megspórolhatunk, a tökéletes gyep után munkálkodva. A gyepszellőztető az egyike az életünket megkönnyítő gépeknek, és használatára már most is elő lehet készülni: tavasszal különösen fontos, hogy előre megtisztítsuk a füvet az elhalt növényi részektől, főleg a gyökerektől.

 

Mit csinál ez a gép pontosan?

A gépet úgy kell elképzelni, mint egy fűnyírót, de a gyepszellőztető egészen mást csinál: megszaggatja a fű gyökérzetét, és eközben eltávolítja az elhalt gyökérrészeket.

 

Milyen típusai vannak?

Egy pillanatra felejtsük el a fűnyírót: a hagyományos módszer egy késes változat, aminek karizomból kell nekiugranunk: meglazítjuk vele a földet, levegőztetjük a gyökereket és még egy kettő-az-egyben fitneszedzést is kapunk. Olyan erőkifejtésre kell számítani, mint egy nehezebb gereblyézés során.

A hatékonyabb (és emberi erőt alig igénylő) megoldások a motorosak. Létezik elektromos és benzines gép is, csakúgy, mint a fűnyírók esetében. Beállítjuk a sebességüket, és toljuk őket a földön, ők pedig elvégzik a földalatti „piszkos” munkát.

Jó hír, hogy az elhalt gyökérdaraboktól megszabadulás mellett a talajt is fellazítjuk: ezt elég évente egyszer (egyesek szerint kétszer) elvégezni, míg a fűmagvetés idején nincs szükség rá, hiszen elhalt gyökerek nincsenek még, a talajt pedig egyébként is fel kellett lazítanunk.

 

Mit kell még tenni gyepszellőztetés után?

Érdemes tápanyagot szórni a földre a szellőztetés után, ezzel és azzal, hogy a talaj vízáteresztő képessége megnő, a gyepünk újult erővel, frissen kezd majd nőni. Nem is kell sokat várni, általában néhány hét elég, hogy látható eredményt érjünk el ezzel a módszerrel.

 

Milyen áron tudunk gyepszellőztető gépet vásárolni?

Az emaki.hu weboldalon bármikor megnézheti, hogy jelenleg hol mozognak a gyepszellőztető gépek árai. Ezek bármikor változhatnak, de jelenleg 30.000 Ft-tól indulnak az árak, ezért egy elektromos, 1500 W-os Hecht 1420-as, 2-az-1-ben gyepszellőztetőt vásárolhatunk.

Az árak emelkednek az akkumulátoros készülékekkel (itt az előző duplája közelében mozognak az árak), míg egy benzines gyepszellőztető a legolcsóbb modell árának több mint háromszorosa. A legdrágább készülék ára 200.000 Ft-hoz közelít, ennyiért egy 163 köbcentis masinát vásárolhatunk.

Vélemény, hozzászólás?