Szilvabefőtt egyszerűen, ahogy a nagyi készíti!
A szilva szezon itt van a nyakunkon, érdemes gondolni a hideg-rideg télre, és alaposan feltankolni belőle, és itt nem a pálinkára kell gondolni, hanem befőttre, amit a kamrából egy mozdulattal elő tudunk venni és a nyár ízeit a téli estékre varázsolni. Ki tudná jobban, hogy kell befőzni a szilvát, mint a nagyi, aki minden nyáron ott állt a nagy fazék mellett, és szilvából, barackból, meggyből és körtéből befőttet, meg szörpöket, lekvárt készített. Vannak hagyományok, amiket érdemes megtartani, ilyen a befőzés, most megmutatjuk a nagyi szilvabefőtt egyszerűen elkészíthető receptjét. A befőzéshez egyik alapszabálya, hogy tisztaság legyen. Nem lehet egy morzsa sem a konyhapultra borított konyharuhán, forró, mosószeres vízzel ki kell alaposan mosni, öblíteni a befőttesüvegeket, majd szájukkal lefelé szárítani őket.
A befőzéshez használt eszközöknek is tisztának kell lennie, a nagyinak volt kifejezetten csak befőzéshez használt fakanala és merőkanala, hogy véletlenül se szennyezze be velük a befőtteket. A gyümölcsöket is érdemes többször átmosni, hogy tényleg tiszták legyen. A szilvabefőtt egyszerűen elkészíthető, ha figyelünk minden apró részletre, sőt a nagyi tippje az, hogy miután alaposan megmostuk a szilvákat szitán szárítsuk meg. A szilvabefőtt egyszerűen elkészíthető receptjéhez nem kell más hozzávaló, mint szilva, víz és cukor, esetleg egy késhegynyi szalicil minden befőtt tetejére. A szilvabefőtt elkészítésének lépései a víz cukorral való felforralásával kezdődik, amikor ez felforrt, hozzáadjuk a kimagozott szilvát és hagyjuk ismét felforrni. Néhány forralás után, még forrón a levével együtt beleadagoljuk a befőttes üvegekbe, lezárjuk és 24 órára a száraz dunsztba tesszük.