Nyáron, a nagy napsütésben mindenkinek kell legyen a táskájában legalább egy napfényvédő. Azt, hogy melyik a legjobb naptej, nem csupán saját tapasztalatból lehet kideríteni, hanem a rajta jelzett értékekből is. Az első dolog, amit megnéz valaki egy napkrémen, az, hogy mekkora a faktorszáma (SPF – Sun Protection Factor). Ez az UVB-védelmet jelenti, vagyis azt, hogy mennyi ideig lehet leégés nélkül a napon tartózkodni. Azonban ez nem ilyen egyszerű, hiszen a naptól az ember még kap a bőrére UVA- és UVC-sugarakat is, amelyeket csak részben vagy egyáltalán nem tud kivédeni a naptej.

De attól is függ, hogy milyen típusú a felhasználó bőre, mennyire hatékony egy naptej, milyen gyakran keni be újra és újra magát az ember vele, valamint hogy milyen vastagon viszi fel rá azt. A SPF megállapításakor laboratóriumi körülmények között tesztelik a krémet, így egyenletes a sugárzás is. Azonban ez a valóságban nincs így. A sugárzás mértéke változik, illetve a napon való tevékenység közben lekophat a felvitt réteg.

A legjobb naptej sem tudja megvédeni a bőrt, ha nem megfelelően használják azt. Ugyanakkor a börrák kialakulását sem tudja kivédeni egyik naptej sem, hiszen a bőrt így is éri valamennyi sugárzás.

Az embereknél pedig nincsenek olyan műszerek, amelyekkel folyamatosan ellenőrizni tudják a védelmet. A napfényvédő szerek némileg gátolják a D-vitamin felszívódását, ami egyesek szerint ugyancsak a börrák esélyét növelheti. Azonban ahhoz, hogy elegendő D-vitamint termeljen a test, elég egy hét alatt kétszer 10-20 percet napon lenni, és nem muszáj az egész testet érje a napfény. Tehát ez az elmélet kicsit sántít. Vagyis a szükséges D-vitamint elegendő módon előállítja a test, ha a napozási időn kívül is kint tartózkodik az ember.

A börrák kockázatát azonban mindenképpen csökkenti, ha nem a tűző napon strandol valaki, csak a délelőtti és a késő délutáni órákat használja ki erre. A déli és a kora délutáni órákban egyáltalán nem javasolt a fedetlen testtel való sütkérezés, hiszen ilyenkor a legerősebb a sugárzás, amit egyik naptej sem képes kivédeni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük